Menu Sluiten

Hoe installeer ik een SSL certificaat

Sinds juli 2018 waarschuwt Google gebruikers voor sites zonder SSL met de label ‘Verbinding is niet veilig’. Deze waarschuwing zien gebruikers van Google Chrome en Firefox. Omdat dit zeer populaire browsers zijn, zullen veel gebruikers deze melding zien met als gevolg dat ze de site afsluiten. Erg zonde natuurlijk!

Je wilt dat je gebruikers deze waarschuwing natuurlijk niet zien. Om van deze melding af te komen, moet je een SSL-certificaat op je website installeren. Een SSL-certificaat heeft meerdere voordelen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je dit certificaat installeert en wat de voordelen er van zijn.

Wat is SSL?
Het begrip SSL (afkorting van ‘Secure Socket Layer’) houdt een techniek in die wordt gebruikt voor het versleutelen en authenticeren van het dataverkeer op internet. (Bron: www.strato.nl)

Hoe installeer je een SSL-certificaat op je website?

Eenmaal geïnstalleerd, zorgt een SSL-certificaat voor een veilige verbinding tussen de browser van de bezoeker en de webserver waar de inhoud vandaan komt.

In de meeste gevallen bied je webhosting provider deze service aan. Je zult merken dat de prijs van een SSL-certificaat nogal kan variëren: het kan €300 per jaar bedragen, maar elders kun je gratis toegang krijgen tot hetzelfde certificaattype. Of je er nou €300 voor hebt betaald of je het gratis hebt verkregen: er is geen verschil tussen deze SSL-certificaten, het hangt alleen af van het prijsbeleid van hosting providers.

Zodra je een SSL-certificaat hebt verkregen, is het heel eenvoudig om dit te activeren. Bij WordPress heb je hier meerdere gratis plug-ins voor waarbij je binnen 1 klik je SSL-certificaat hebt geactiveerd. Het SSL-certificaat schakelt je websiteprotocol van http naar https om. Om de migratie van je website naar https te voltooien, moet je nog een paar stappen volgen.

Hoe zet ik me website om naar https?

301-omleidingen:

Je moet een 301-omleidingen maken van de http-URL’s van je website naar de https versie. Dit is niet noodzakelijk voor je website zelf, maar eerder voor de externe links.

Inhoud van je website:

Als je de 301-omleiding hebt voltooit zullen je URL’s https weergeven, maar je moet nog steeds controleren of je website-inhoud ook is gewijzigd (sommige hosting providers migreren deze automatisch, andere niet). Met de ‘inhoud van je website’ bedoelen we bijvoorbeeld: afbeeldingen, scripts en overige elementen die gebruik maken van een link. Als deze links nog op http ingesteld staan zal je website alsnog een onveilige waarschuwingslabel weergeven aan gebruikers.

Sociale media:

Vergeet niet je nieuwe website-URL (met https) toe te voegen aan je sociale media-accounts.

Google:

Als je gebruik maakt van Google Analytics en Google Search Console moet je deze accounts ook bijwerken met je nieuwe https link. Vergeet ook niet ook je bestemmings-URL’s voor Google Ads te veranderen.

Is een SSL-certificaat belangrijk voor jouw SEO?

Google heeft niet bevestigd dat zijn algoritme direct rekening houdt met een SSL-certificaat. Echter zullen gebruikers wel je site verlaten als ze een waarschuwing krijgen. Dit toenemende bouncepercentage zal zeker jouw positie in de ranglijst van Google beschadigen.

Een ander cruciaal punt is dat https websites sneller laden dan de http websites. Snelheid is voor Google een belangrijk criteria, die de positie op de ranglijst zeker beïnvloed. Hoe beter de snelheid, hoe hoger je zult staan.

Veel websites hebben gemerkt dat hun positie binnen Google is verbetert na migratie naar https. De vraag is dus niet of je een SSL-certificaat moet installeren, maar wanneer je dit zult doen.

Als je hulp nodig hebt bij het installeren van een SSL-certificaat of om de SEO van je website in het algemeen te verbeteren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We werken graag met je samen om de prestaties van jouw website te verbeteren.

Over E-Find

E-Find werd opgericht in 2018, om bedrijven te helpen hun aanwezigheid online te verbinden, te betrekken en te laten groeien door middel van strategische en creatieve socialemediamarketing.

Bedrijfsgegevens:

KVK nummer: 69827338
Algemene voorwaarden
Disclaimer

Contactgegevens:

Reimerswaalstraat 12
5035 BH, Tilburg
+31 6 51 33 21 80
info@e-find.nl

Auteursrecht © 2021 E-Find