Waarom het corona virus de online marketing en e-commerce beïnvloed
De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) veranderd het online consumentengedrag. In deze blog kijken we naar de mogelijke impact op de e-commerce en de online marketingindustrie.
1. De impact van angst.
Als we kijken naar het brede economische beeld, heeft het coronavirus een enorme impact op de aandelenmarkt. Een gebeurtenis zoals een wereldwijde angst voor gezondheid, leidt tot wijdverspreide economische onzekerheid die wordt bevestigd door een daling van de aandelenmarkt.
Naast de daling van de aandelenmarkt zulle webshops ook zeker de impact merken van producten die niet meer geleverd kunnen worden. Gezien de oorsprong van het virus in China betekent dit dat minder goederen die in China worden gemaakt de Nederlandse markt zullen bereiken. Zelf een grote wereldspeler als Apple is op dit moment niet meer in staat om de gewenste hoeveelheid Iphone’s op de markt te brengen.
2. Evenementen worden geannuleerd of uitgesteld.
Veel evenementen worden al uitgesteld of geannuleerd. Als de situatie ernstiger wordt, gaan er logische wijs nog meer evenementen worden afgelast. Een impact van het virus kan een resulterende verschuiving zijn naar webinars en andere evenementen die online worden gehost, omdat bedrijven en instellingen grootschalige bijeenkomsten vermijden.
Waarschijnlijk zal er ook meer nadruk worden gelegd op inhoud van digitale kanalen en online leadgeneratie*, waarbij adverteerders en leveranciers nog steeds hun boodschap moeten verspreiden en de verkooppijplijn moeten onderhouden.
Wat is leadgeneratie?
Leadgeneratie is het werven van potentiële klanten, meestal via een website. Een lead is een potentiële klant die geïnteresseerd is in een bepaald product of dienst. Deze interesse kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanvragen van een brochure of een abonnee van een nieuwsbrief die aan een bepaald profiel voldoet. Het doel van het verzamelen van leads is de mogelijkheid iets te verkopen. (Bron: www.marketingtermen.nl)
3. C2C-wederverkoop met prijsstijgingen als gevolg van paniekaankopen.
Een gevolg van een ramp is paniekaankopen. Als je dit weekend boodschappen hebt gedaan, heb je misschien een gebrek aan handdeskinfectiemiddel opgemerkt. Dit is omdat consumenten voorraad beginnen aan te slaan en te investeren in bulkaankopen. Hier spelen winkeliers goed in mee door de prijzen te verhogen.
4. Een verschuiving naar e-commerce.
Als gevolg van paniekaankopen kunnen met name de supermarkten steeds drukker worden. Omdat shoppers winkels vermijden, kan er bovendien een verschuiving zijn naar online winkelen om het risico op besmetting te voorkomen. In China heeft JD.com een toename van de verkoop van huishoudelijke basisproducten zoals rijst en meel gezien, met een verviervoudiging van de verkoop in vergelijking met hetzelfde tijdsbestek in 2019.
Paniekaankoop legt extra druk op het netwerk van voedselbezorging. Het is echter moeilijk om te voorspellen op welke artikelen consumenten een voorraad zullen slaan als de verspreiding van het virus aanhoudt.
De mogelijkheid voor retailers ligt in potentie in het verwerven van verkopen van nieuwe klanten die normaal niet online zouden winkelen. Voor merken is het van essentieel belang om de zorgen van klanten voorop te stellen en in de gaten te houden hoe het consumentengedrag verandert.
Samengevat
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de verschuiving in consumentengedrag een trend op korte termijn is, maar dat de veranderingen een langdurige en blijvende impact kunnen hebben. Aangezien e-commerce nu een groter aandeel van de totale detailhandelsverkopen vertegenwoordigt in vergelijking met andere periodes, is de langetermijnimpact op online marketing waarschijnlijk groter tijdens deze crisis dan in vergelijking met andere gezondheidsproblemen.
Voor merken is de sleutel tot het verminderen van de impact van coronavirus het centraal stellen van de klant in marketing en het in de gaten houden van veranderend klantgedrag, met name in reactie op veranderende e-commercetrends